Hoe houd je jouw hond koel tijdens de warme dagen in de zomer?

Hoe houd je jouw hond koel tijdens de warme dagen in de zomer?

Hoe houd je jouw hond koel tijdens de warme dagen in de zomer?

Hoe houd je jouw hond het beste koel tijdens de warme dagen in de zomerperiode? Een hond koel houden is belangrijk. Onze viervoeters zijn namelijk gevoelig voor hittestress. Dat komt omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren dan mensen. Afkoelen kan alleen door te hijgen. Zweten doen honden alleen door hun voetkussentjes.

 Als je oververhitting of een hitteberoerte bij jouw hond wilt voorkomen, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Onderweg, maar natuurlijk ook thuis. Wij geven je alvast 5 tips waarmee jouw viervoeter het hoofd lekker koel houdt. Ook tijdens de zomer!

  5 tips om je hond af te koelen tijdens hitte en warmte

 Gelukkig hebben veel honden baasjes die hun verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je tijdens warm weer liever niet reist met je hond in de auto. De hond in de auto laten zitten is zeker een no-go. Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater.

 Jouw viervoeter moet ook toegang hebben tot een koele ruimte. Natuurlijk zijn er nog meer manieren om je hond af te koelen tijdens hitte. Wij geven je alvast 5 praktische tips.

    1. Laat de hond uit in de ochtend en laat in de avond

 Laat de hond niet uit op het heetst van de dag. Tussen 12.00 en 18.00 is de buitentemperatuur vaak het hoogst. Dat geldt zeker voor het trottoir en het asfalt. Houd jouw hond zoveel mogelijk binnen of zorg voor een schaduwrijke plaats in de tuin.

 Ga je tijdens de warme dagen wandelen met de hond? Neem dan een drinkfles met drinkbak mee voor de hond. Laat jouw viervoeter onderweg regelmatig iets drinken. Natuurlijk is het ook belangrijk om thuis te zorgen voor voldoende vers en koud drinkwater.

     2. Hondenzwembad voor extra verkoeling

 Een zwembad voor honden kan veel verkoeling geven tijdens de warme dagen. Honden hebben eigenlijk maar een klein laagje water nodig om de lichaamstemperatuur te laten zakken. Is jouw hond niet zo dol op water? Probeer ze dan te verleiden tot pootje baden met hun favoriete hondenspeelgoed. Eventueel kun je ook bevroren snacks in het water gooien.

 

  1. Hondensnacks of speelgoed invriezen

 We genieten allemaal van lekker koud ijsje tijdens de zomer. Ook jouw hond kun je trakteren op een verfrissende snack. Vries bijvoorbeeld stukjes fruit in die geschikt zijn voor honden. Zoals aardbeien of peer. Ook bevroren stukjes banaan zijn een verfrissende traktatie. Eventueel kun je ook rubber hondenspeelgoed invriezen. Zoals een Chuckit Ultra Tumbler.

 

  1. Goede borstel- of trimbeurt

 Heeft jouw hond een dikke vacht of is jouw viervoeter flink aan het verharen? Dan kun je jouw huisdier ook trakteren op een flinke borstel- of trimbeurt. De onderlaag van de vacht komt los waardoor de huid beter kan ademen. Daardoor blijft jouw hond koeler. Heeft jouw hond veel last van klitten? Gebruik dan een speciale klittenkam voor honden. Knip of trim de vacht niet te kort. Op deze manier kun je voorkomen dat de huid van je hond verbrand.

 

  1. Koelmat voor honden

 Een effectieve manier om jouw hond koel te houden tijdens de warme dagen is een koelmat. Deze matten nemen de lichaamswarmte van de hond op en geven een aangename koelte af. Deze koelmatten met gel zorgen ervoor dat jouw hond perfect op temperatuur blijft.

 

  Raken honden snel oververhit?

 Ja, honden zijn gevoelig voor hittestress en oververhitting. Honden kunnen zelf geen raam openzetten of luchtige kleding aantrekken. Iets wat wij mensen wel kunnen. Daarnaast reguleert een hond zijn lichaamstemperatuur door te hijgen. Als dit in een warme ruimte gebeurt, koelt het lichaam te langzaam en te weinig af waardoor oververhitting volgt.

Daarnaast is hijgen bij extreme hitte niet altijd voldoende om koel te kunnen blijven.

 Welke symptomen vertoont een hond die oververhit is?

 Het is belangrijk om de symptomen van een hitteberoerte bij honden te kunnen herkennen. Zo weet je precies op welk moment ingrijpen noodzakelijk is. Jouw hond heeft last van oververhitting als het deze symptomen vertoont. Neem direct contact op met de dierenarts.

 

  • Overmatig en langdurig hijgen
  • Een tong klapperende bewegingen maakt
  • Braken en evenwichtsstoornissen
  • Donkerrode slijmvliezen (tong en tandvlees)
  • Sufheid of het verliezen van het bewustzijn